SLAPENDE DIJK


Er is een scheur in de Knardijk geconstateerd

Vanaf 24 juli t/m 18 september 2022 was de Knardijk tijdelijk een ogenschijnlijk kwetsbare plek. Architect Dingeman Deijs en componist/theatermaker Jolle Roelofs maken de bijzondere identiteit van de Knardijk, de 'Slapende Dijk', weer zichtbaar en ervaarbaar door middel van een tijdelijke ruimtelijke interventie met muziek en geluid.

Knardijk

De Knardijk heeft in een tijd van 62 jaar een volledige gedaanteverwisseling ondergaan. Van een omringdijk die het water keerde, naar een dijk midden in de polder die fungeerde als regionale waterkering, tot een dijk die zijn hoofdfunctie zo goed als kwijt is: de Slapende Dijk.

Graven in de Knardijk?

Een sleuf van 1 meter diep en 100 meter lang is gesitueerd in de overhoogte van de dijk en maakt het mogelijk de dijk en het landschap op een hele nieuwe manier te ervaren. Door langzaam te zakken in het landschap ervaar je (een deel van) de massa van de dijk en kijk je vanaf een bijzonder oogpunt uit over het landschap van de polder. De lengte van de 100 meter lange sleuf accentueert in beleving de totale lengte van de Knardijk. Op de locatie tussen de A6 en het voormalige werkeiland in is een zeer weids uitzicht over het landschap mogelijk.

De sleuf is te ervaren als een tijdlijn en is verdeeld in 6 verschillende delen waardoor je telkens een andere periode van de Knardijk beleeft en het perspectief daarbij verandert.

Filmische muzikale beleving

Tijdens de wandeling door de sleuf duik je in een andere wereld met muziek. Je staat, je zit, en je ligt in de dijk zelf. Je wordt één met de dijk. De filmische muziek in de dijk is als een tijdreis vanuit het perspectief van de Knardijk zelf. De muziek is geïnspireerd door de geluiden die te horen waren tijdens de verschillende fases in het leven van de Knardijk en de atmosfeer die bij de delen passen. De compositie ontspruit als het ware uit de slapende dijk.

Door middel van deze performance willen we het verhaal achter dit unieke erfgoed onder de aandacht brengen en willen we dromen over de toekomst van de Slapende Dijk.


Concept: Dingeman Deijs / Jolle Roelofs

Producent: Stichting Pompei

Vormgeving: Dingeman Deijs mmv Dennis Koek

Compositie: Jolle Roelofs

Publicitaire ondersteuning: Landart Flevoland

Catering opening: Rodenburgers

Graafwerkzaamheden: Visscher BV

Met dank aan: Meta van Drunen, Karin Kammler, Hans Heilen, Harmen de Haan, Jordin Mulder

Mogelijk gemaakt door: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Provincie Flevoland en Waterschap Zuiderzeeland