Slapende Dijk (2021)

7 november 2021

Op 7 november 2021 maken architect Dingeman Deijs en componist/theatermaker Jolle Roelofs de bijzondere identiteit van de Knardijk, de 'Slapende Dijk', weer zichtbaar en ervaarbaar door middel van een tijdelijke ruimtelijke interventie met muziek en geluid.

(vanaf 7 november verschijnt hier de link naar de compositie)

Knardijk

De Knardijk heeft in een tijd van 62 jaar een volledige gedaanteverwisseling ondergaan. Van een omringdijk die het water keerde, naar een dijk middenin de polder die fungeerde als regionale waterkering, tot een dijk die zijn hoofdfunctie zo goed als kwijt is: de Slapende Dijk. Het doel is om de identiteit van de Slapende Dijk zichtbaar en ervaarbaar te maken.

Lopen in de Knardijk

Een sleuf van 1 meter diep en 100 meter lang is gesitueerd in de overhoogte van de dijk en maakt het mogelijk de dijk en het landschap op een hele nieuwe manier te ervaren. Door langzaam te zakken in het landschap ervaar je (een deel van) de massa van de dijk en kijk je vanaf een bijzonder oogpunt uit over het landschap van de polder. De lengte van de 100 meter lange sleuf accentueert in beleving de totale lengte van de Knardijk. Op de locatie tussen de A6 en het voormalige werkeiland in is een zeer weids uitzicht over het landschap mogelijk.

De sleuf is te ervaren als een tijdlijn en is verdeeld in 6 verschillende delen waardoor je telkens een andere periode van de Knardijk beleeft en het perspectief daarbij verandert.

Muzikale Compositie

Tijdens de wandeling door de sleuf zijn verschillende geluiden waar te nemen. De compositie is geschreven als een tijdreis vanuit het perspectief van de Knardijk zelf. De muziek is geïnspireerd door de geluiden die te horen waren tijdens de verschillende fases in het leven van de Knardijk en de atmosfeer die bij de delen passen. De compositie ontspruit als het ware uit de slapende dijk.

Door middel van deze performance willen we het verhaal achter dit unieke erfgoed onder de aandacht brengen en willen we dromen over de toekomst van de Slapende Dijk.

Praktische informatie

Datum: 7 november 2021, doorlopend tussen 13.00-18.00 uur

Opening: 13 uur door gedeputeerde van provincie Flevoland Michiel Rijsberman

Duur: een ervaring van 15 minuten

Waar: ter hoogte van Meerkoetenweg 40 te Lelystad (Van daaruit loop je in 5 min. over het bruggetje de Knardijk op)

Vervoer: Parkeer je auto ter hoogte van Meerkoetenweg 40 of boek een stoel in de bus van station Almere Centrum (mail naar info@landartflevoland.nl).

Tip: Neem je eigen smartphone en koptelefoon mee

NB. de dijk is redelijk steil en zodoende minder toegankelijk voor mindervaliden. Neem contact op om de mogelijkheden af te stemmen; info@landartflevoland.nl

 

concept Dingeman Deijs / Jolle Roelofs 

vormgeving Dingeman Deijs mmv Dennis Koek

compositie Jolle Roelofs

publicitaire ondersteuning en busvervoer Landart Flevoland 

catering Pizza Brothers

graafwerkzaamheden Visscher BV

met dank aan Meta van Drunen, Karin Kammler, Hans Heilen, Harmen de Haan

mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Provincie Flevoland, Land Art Flevoland en Waterschap Zuiderzeeland

#